Siirry pääsisältöön

Itse tehtyjä kynttilöitä

Muistelin, että tarvitsen ainakin kynttilänpätkiä, kattilan ja purkkeja. Toki myös sydänlankaa, koska eihän niitä kynttilöitä muuten saa palamaan.

Netin ohjeissa kerrottiin että kynttilämassa kannattaa sulattaa vesihauteessa. Siis niinku miten? Minkä ihmeen kipon saan työnnettyä kattilan sisälle?

Pikkutyttönä sulatin kynttilämassan suoraan kattilan pohjalla. Oli varmaan tosi paloturvallista puuhaa....!

Näiden alkukankeuksien jälkeen ja tekemisen riemun välkkyessä silmissä päätin, että kerron tästä kynttiläpuuhasta muillekin, ihan itse otettujen kuvien kera.

Huom! Nämä eivät ole ohjeet, vaan tarina eräästä kynttiläprojektista. Kukin toteuttakoon kynttiläprojektinsa omalla vastuullaan 😉

Kynttilöiden sulatus - näin se eteni:1. Alkunäkymä. Tuleeko tästä mitään?

2. Ruokakermapurkki toimi pienemmän kynttilän muottina.
Sydänlanka kannattaa sitoa jollain kepukalla yläosasta. Tein purkin alaosaan reiän, josta vedin pienen pätkän sydänlankaa purkin ulkopuolelle. Laitoin teipin reiän peitoksi. Tähän purkkiin tuli ensimmäisellä kaatokerralla liikaa massaa ja jähmettyminen oli tosi hidasta.


3. Kokeilin kynttilöiden valamista suoraan lasikuppeihin.
Kynttilät kannattaa valaa ohuemmilla kerroksilla, jotta välijähmettymistä ei tarvitse odotella kyllästymiseen saakka.
Kiinnitin langan pohjaan liimapisaralla, mutta se ei taida olla kovin hyvä ratkaisu? Ehkä langan voisi kiinnittää ennemminkin pienellä kynttilämassatipalla.4. Lisää kynttilöitä sulamaan. Osassa valmiskynttilöistä oli niin runsaasti väriainetta, että perusvalkoiseen massaan tuli kivaa vaihtelua. Käytin sulatuskippona vanhaa koiran kuppia, joka asettui vesikattilan päälle tukevasti, mutta mahdollisti silti kiehuvan veden höyryjen pääsemisen kattilasta pois.


5. Tässä kohtaa halusin vapauttaa kynttilät muoteistaan. Muistelin, että joskus pikkutyttönä niin teinkin. Siitä saa vaan pahan mielen - kynttilä lässähtää, jos se ei ole kunnolla jähmettynyt. Päätin suosiolla odottaa yön yli.


6. Rutistelin ruokakermapurkin ennen kynttilämassan valamista. Lopputuloksena tuli kantikas ja mutkitteleva kynttilä. Tykkään kovasti.


7. Tässä vielä loputkin kynttilät. En ole ihan varma tuon lasisen version paloturvallisuudesta tai kantikkaan kynttilän sydänlangan paksuudesta, mutta seuraan tilannetta tarkasti.


Muita vinkkejä?


Kas näin kynttiläprojekti tuli päätökseensä. Nämä kolme kynttilää tein jämäpätkistä, joita oli täyden apteekkipussin (tiedät sen pienintä kokoa seuraavan, vähän isomman muovipussin) verran. Aikaa kului ehkä noin pari-kolme tuntia?

Kynttilöiden valaminen on tosi rentouttavaa tekemistä ja kivaa ku mikä, jos saa ihan omassa rauhassaan tehdä. Massa sulaa hitaasti, sitten odotellaan jähmettymistä ja näitä vaiheita toistetaan, kunnes kynttilät ovat tarpeeksi korkeita.

Värejä ja niiden sopimista toisiinsa on hyvä vähän miettiä, jotta raidat erottuvat toisistaan. Toki kaupasta löytyy sitten ihan oikeitakin kynttilävärejä, jos haluaa ihan villiksi kynttilämaakariksi alkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pi…

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?