Siirry pääsisältöön

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pihasaunassa kaivattiin suihkumahdollisuutta

Tarve ei kuitenkaan ollut niin suuri, että ihan putkitöihin ryhdyttäisiin. Tai ylipäätään remontoimaan.

Ladattava suihku vaikutti edulliselta härpäkkeeltä, jota voisi vaikka vähän kokeilla. Jos se ei olisikaan hyvä, muutaman kympin taloudellinen menetys ei venettä keikuta.

Hyvästi kauhan kanssa läträäminen - tervetuloa pihasaunan luksuslisä!En tiedä kumpi meistä oli suihkun kotiutumisesta enemmän innoissaan, minä vai mökin haltija(kummi). Heti mökille saavuttuamme aloimme puuhaamaan pakkausta auki.

Ai tää lataus on tämmönen. Tiks, korkki auki ja piuha usblaturilla seinään. No, annetaan latautua kunnolla. Ai, sitä ei saakkaan ladata yli, ei voi pitää jatkuvasti latauksessa.

Vesirumban jälkeen ja puukiukaan hönkiessä riittävästi löylyjä ilmoille, otimme ensimmäisen testisuihkimisen. Latauspiuha irti, korkki tiiviisti kiinni, akkumötikkä vesisaaviin ja napinpainallus.

VOI ONNI JA ILO: suihku suihkii!

Siinä sitä sitten istuttiin, saunan alalauteilla ja vuoroteltiin suihkun alla. Veden paine oli toki normisuihkua pehmeämpi, mutta ei se mitään haittaa. Pihasaunassa ei ole niin kiire.

Mietittiin, mahtaako akku kestää koko saunomiskeikan ajan. Ja nyt kuukauden suihkuttelun jälkeen se tuntuu jo tyhmälle. Suihkun akku on ahkerasti auttanut isompienkin joukkojen pesussa, eikä ole kertaakaan sammunut saunaan.

Jos akun kesto alkaa epäilyttää, voi suihkun tietenkin laittaa löylyjen ajaksi latuuseen, kunhan muistaa kuivata akun pistokeosan hyvin. Ja muistaa sulkea korkin latauksen jälkeen...mutta eipä akku ainakaan meidän kohdalla mennyt kertapulahduksella rikki (unohdettiin sulkea latauskohdan korkki ennen suihkun käyttöä).

Kaikkein toimivimmaksi käytännöksi osoittautui, että laitamme suihkun pistokkeeseen kiinni silloin, kun ensimmäiset puut tökätään tulipesään. Sauna lämpiää noin tunnin, ja sinä aikana suihkun akku saa tarvitsemansa virtapiikin.

Entäs sitten vedenkulutus?  

Etukäteen pohdimme, että suihkun läsnäolo lisää varmasti vesirumbaa. Katinkontit.

Ladattavan suihkun läpi virtaavan veden nopeus on sen verran laiska, että vedenkulutus on merkittävästi pienempi kuin aiemmin. Lapset ja aikuisetkin osuvat käsisuihkulla vartaloonsa paljon helpommin kuin kauhalla. Ei tule ohilyöntejä, eikä käsin kannettua vettä viskota turhaan lattialle ja seinille.

Olenkin puolivitsillä miettinyt, että hankin ladattavan käsisuihkun myös kotiin. Vesijohtovettä saaviin, ladattava suihkumötikkä saavin sisään ja vesilaskut pienenevät kuin itsestään. Noh, tätä en ihan vielä ole toteuttanut.

Parasta ladattavassa suihkussa on se pieni luksus


Pitkien hiusten pesu kauhalla - no thanks. Vettä menee aivan höpöpaljon. Vaan eipä mene enää.

Entä koiran pesu kauhalla? Ei mitään lempipuuhaa.

Mutta nyt, lataussuihkun kanssa, voin harkita koiran pesua pihasaunassa. Mun koiraa ei tosin tarvitse jatkuvasti pestä, mutta joskus aiemmin elämässä mukana olleiden pitkäkarvaisten koirien kanssa tämä olisi ollut kätevä tapa usein toistuviin turkkipesuihin. 

Voi olla, että jatkossa tämä ladattava suihku lähtee myös retkille mukaan. Pienet peseytymiset voi aivan hyvin toteuttaa lämmittämällä vettä vaikka risukeittimessä ja tekemällä kylmän & lämpimän veden seoksen vesitiiviiseen pussiin tai reppuun. Tätä ei tietenkään voi tehdä aivan julkisilla paikoilla, mutta esim. melontaretkellä keskellä ei mitään voisi tätäkin kokeilla.

Niin että ei mulla muuta

Tämä ei ole maksettu mainos, vaan ihan puhtaasti omaa kokemusta ja iloa pienestä mökkiarjen luksuksesta.

Ihan itse maksettiin ja ostettiin suihkutin, enkä edes kerro mistä :) Onhan niitä, siellä ja täällä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?