Siirry pääsisältöön

Valeampiaispesä - meidän kokemukset



Aurinko paistaa, on lämmin ja kohta muuten surisee. Apua. 



Voin ihan julkisesti myöntää, että pelkään ampiaisia tolkuttoman paljon. Samaan kategoriaan pääsevät myös kaikki muut pistävät surisijat, vaikkakin näistä kimalaiset ovat eniten symppiksiä.

Jostain kumman syystä ampiaiset ja kimalaiset pyrkivät löytämään asuinpaikkansa juuri sieltä, missä meidän perhe liikkuu eniten. Sisäänkäyntien viereisistä ikkunanraoista, oven listoista, räystäästä, riippukeinun laskoksesta, pienestä kuivuneiden lehtien kasasta, istuinalusesta...
 
Ampiaismyrkyt toimii jos toimii. Mutta en tykkää siitä ajatuksesta, että turhamaisuuttani suihkin hyvää tekevät pölyttäjät kokonaan hengiltä.

Pelostani huolimatta ymmärrän kyllä ampiaiset & co -porukan hyödyllisyyden ja haluaisin omalta osaltani auttaa tuota jengiä pysymään hengissä.

Viime keväänä muistin valeampiaispesät.


"Eihän se mitään maksa kokeilla", tuumin ja aloin toimia kevään ensimmäisten valonpilkahdusten aikaan.

Otin virkkuukoukun, matonkudetta ja virkata surautin ensin yhden, sitten toisen, kolmannen ja neljännenkin valepesäpallon. Pari harmaata ja loput valkoisia. Täytin pesät vanhoilla sukilla, kierrätyshengessä.

Valeampiaispesiä löytyy tällä hetkellä kotini ympäriltä neljä kappaletta ja lisäksi mökille vietiin jokunen.

Ripustimme valepesät juuri niihin kohtiin, jossa ampiaiskoti olisi meille ihmisille tai lemmikeille hankalassa paikassa.

Valeampiaispesän vaikutus on hyvin paikallinen - on hyvä, ettei se karkota pihalta kaikkia pölyttäjiä!


Nyt yhden vuoden kokemuksella voin sanoa, että kyllä toimii! Edes syksyn pöpipäiset ruuanetsijät eivät ole pyrkineet ikkunoista ja ovista sisään.

...ja valepesä toimii matonkuteestakin tehtynä. Joku pörriäisasiantuntija jossain pohti, että valeampiaispesien teho perustuisi ehkä villan ominaishajuun. Itse olen eri mieltä: valeampiaispesä toimii yhtälailla suodatinpussista, matonkuteesta, kuin villalangastakin tehtynä.

Toki silloin tällöin jokunen pörisijä liitelee valeampparipesän ohi, saattaa jopa tutkailla valeasumuksen habitusta, mutta lopulta nekin ovat jatkaneet matkaansa.

2019 keväällä nätimmät versiot valeampiaispesästä


Valeampiaispesien virkkaaminen on nopeaa, hauskaa ja helppoa. Virkkasin meidän valepesät "omasta päästä", lisäilin silmukoita kun sille tuntui, vähensin kun oli tarpeen.

Jos haluat virkata omat valeampiaispesät, löytyy netistä ohjeita näiden tekoon. Kannustan kyllä kokeilemaan ja viemään vaikka extrapesiä kesätuliaisina ystäville, jotka pelkäävät piikikkäitä pörrääjiä!

Kuvassa oleva malli on mun oma, tänä keväänä vakiintunut villalankainen virkkaustekele.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kevyt makuupussi: tee se itse!

Koiralla pitää olla lämmin, kun se lepää. Varsinkin lyhytkarvaisen koiran kanssa telttaillessa, retkeillessä ja mökkeillessä tämä on ollut haasteellista järjestää. Eli koiran oman makuupussin hankintaan olisi ryhdyttävä, mutta mikä olisi hyvä?

Itsetehdyt, neulotut villahousut

Innostuin viime vuoden loppupuolella taas neulomaan. En ole siinä kovin hyvä, joten tämänkaltainen askartelu menee opettelun piikkiin. No, joka tapauksessa marraskuun pimeinä iltoina laitoin käyntiin isomman projektin, villahousujen neulomisen. Lankana käytin ihan novitalaista perusseiskaveikkaa, eri väreissä tietenkin. ...aikuisten villahousut - neuleohjetta etsimään! Yritin opiskella ja seurata lankavalmistajan sivuilta ohjetta aikuisten villahousuista. Kaverit sen sijaan naureskelivat aherrukselleni - villahousuista tulisi kuulemma aivan kamalat viimeistään vyötäröosuuden kohdalta. Äitini kutsui niitä "damaskeiksi".  Rohkeasti ja sitkeästi neuloin kuitenkin ensin yhden lahkeen, takkusin levennyksissä ja kavennuksissa haarojen kohdalla, koska en ymmärtänyt ohjetta, ja huomasin lopulta, että työn alla olevien pöksyjen leveys on ihan jotain muuta, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Eipä yllättänyt, koska neulekäsialani on aika kookasta. Siinä sitten kysyttiinkin vähän sis

The Kuivausrumpu

Pyykinpesu - voisiko sitä helpottaa pienellä luksuksella? Mitä mieltä olen pyykinpesusta? Voisiko pyykkirumbaa helpottaa kuivausrummun avulla? Millaisia kokemuksia kuivausrummusta meidän koirataloudessa? Ristiriitainen pyykinpesijä Opin pesemään pyykkini itse vasta muutettuani kotoa pois. Poikaystäväni opetti, miten kone täytetään, mihin lokeroon pesu- ja huuhteluainetta ladataan ja mistä nappulasta kone käynnistetään. En siis voi syyttää kotikasvatusta tästä nykyisestä pyykkiesimiesnaisen roolistani, vaan olen täysin vapaaehtoisesti kasvanut siihen ajan kuluessa ja pyykkäystaitojeni kasvaessa. Tykkään siitä, että saan järjestellä vaatteet koneeseen siten kuin itse haluan. Silloin keltaiset hupparit tulevat ulos koneesta keltaisina ja valkoiset valkoisina. Tähän vaiheeseen asti pyykinpesu on kivaa. Ihanaa, puhdasta pyykkiä monta kiloa! Mutta mutta. Pyykkien ripustaminen kuivumaan on aina ollut minulle akilleen kantapää. Se ajoittuu aina väärään hetkeen. Ripustaminen pitäi