Siirry pääsisältöön

Koiran kevyt makuupussi: tee se itse!

Koiralla pitää olla lämmin, kun se lepää. Varsinkin lyhytkarvaisen koiran kanssa telttaillessa, retkeillessä ja mökkeillessä tämä on ollut haasteellista järjestää.

Eli koiran oman makuupussin hankintaan olisi ryhdyttävä, mutta mikä olisi hyvä?Seuraavat kohdat pyörivät mielessä...
  • Voi olla vaikeaa saada koira menemään pussiin sisälle. Teltassa pyörivä ja intopinkeä koira ei aina suostu rauhoittumaan juuri siihen kohtaan minne minä haluaisin sen asettuvan. Isoa koiraa on mahdoton työntää umpinaiseen pussukkaan.
  • Vetoketju (tai umpinaiset reunat) sulkevat koiran säkkiin, eikä se pääse täysin vapaasti liikkumaan tai vaihtamaan asentoa, jos tulee kuuma tai se haluaa vaihtaa asentoa.
  • Makuupussin pinnan tulisi sietää vähän kosteutta ja karheaa pintaa, mikäli koira lepäilee kesken liikunnan vaikka nuotiopaikalla.
  • Ja makuupussin tulee olla kevyt sekä mahtua pieneen tilaan, esim. reppuun. 

Tutkiskelin erilaisia vaihtoehtoja ja päädyin kangaskaupan valikoimien ääreen. Valitsin makuupussin kankaaksi softshellin, jossa on fleeceä kääntöpuolella. 

Koska koiran keho ei luovuta kosteutta kovin suuria määriä, päättelin, ettei turkki mene märäksi kosteudelta suojaavaan softshell-pintaisen makuupussin sisällä. Lisäksi mietin, että tuulelta suojaava kangas pidättää myös koiran omaa ruumiinlämpöä, jolloin makuupussin sisällä on lämmintä ilman paksua untuvatäytettä. Tämä toki selvinnee vasta käyttökertojen lisääntyessä!

Niinpä siis astelin kangaskaupasta ihanan metsäinen kangaspala käsissäni. Lisäksi kotoani löytyi toki ompelulankaa, nuppineuloja, ompelukone ja neppejä, sekä neppipressi. 

Ja näin sen työstin:Ja tässä vaiheessa päästiin kokeilemaan!

Tai no toki päättelin ensin pienet langanpätkät pois roikkumasta ja jouduin uusimaan yhden huonosti kiinnittämäni nepin. Ne, jotka ovat näitä muovineppejä joskus kiinnitelleet ja joutuneet niitä vaihtamaan, varmaan tietävät, miten ikävää puuhaa se on!

Koira ei ensin ihan ymmärtänyt käydä lepäämään lattialle levitetylle makuupussialustalleen, vaan alkoi leikkiä leluillaan :)

Mutta heti, kun keksin siirtää makuupussin sohvalle, löytyi koiralle mieluinen kohta. Se asettui makuulle makuupussinsa toiselle puoliskolle aivan niin kuin toivoinkin.

Kun makuupussi oli kokonaan avoin, oli oman paikkansa löytäneen koiran ympärille helppo nepitellä makuupussin reunat kiinni. Nepparikiinnitys ei määritä koiran asentoa, vaan niiden avulla makuupussin voi sulkea juuri niistä kohdista, joista pitääkin.

Huomasin myös, että nepparikiinnitys antaa hienosti periksi silloin, kun koira nousee ylös. Makuupussi näyttäisi olevan näiltä osin turvallinen, koska koira ei ole vasten tahtoaan suljettuna pussin sisälle.

Koira köllöttelikin rauhassa, kunnes olin kiinnittänyt sopivaksi katsomani määrän neppejä. Toki yksittäisten neppien napsuttelu oli hidasta, mutta eipä minulla ole yleensä telttaretkillä tai muissa ulkoilmapuuhissa niin kova kiire minnekään, etten ehtisi koiran makuupussia kiinnittää.

Ja näköjään makuupussi oli heti ensitestauksilla niin kiva, että sinne kelpasi jäädä nauttimaan lisälämmöstä useamman tunnin päikkäreiden ajaksi.

...että sellainen Eläinten päivän lahja mun vilukissadalmatiankoiralle <3
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pi…

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?