Siirry pääsisältöön

Hangon saari, Kallavesi Kuopiossa, Nuuksio, Uumaja, Boden ja Kalajoki, Koli...minun kesäloma!


Enpä tiennyt, että juhannuksena tehty Sallan reissu käynnistäisi kesäloman, jollaisesta olen aiemmin vain haaveillut. Unohdin somet, blogit, työjutut, kotiaskareet ja muutuin erämörriksi, enkä ihan joka päivä harjannut hiuksia.

Kesä-heinäkuun vaihteessa pakkasin rinkan, teltan, makuupussin, kumpparit ja kaikenlaista muuta tärkeää pikkuauton kyytiin ja huristelin aamuyön tunteina Hankoon saakka. Kahdeksan päivää ja seitsemän yötä Hangon saaristossa omassa teltassa heitti ajatukset vapaalle.


Oli auringonlaskuja, valkohäntäpeuroja, punkkeja, vihreyttä, meri - kaikki ihanat luonnonherkut tarjolla savolaisiin maisemiin tottuneelle.


Hangon jälkeen palasin kotiin viikoksi nauttimaan kesästä ja omalla kajakilla kurvailusta, lukemisesta ja löhöilystä. Kallavesi, Kuopion monet saaret, omat tutut maisemat hitaasti tutustuen. Melomisessa on kaikkein upeinta se, kun kajakki lipuu hitaasti ja on aikaa omille ajatuksille, lintujen tarkkailulle ja kallioiden kuvioiden ihastelulle. Entä lounas autiolla saarella, kallioilla istuen ja pisamia kasvattaen? Loma <3

Nuuksioon lähdin taas omalla autolla, mutta tällä kertaa pakkasin eräilykamppeiden lisäksi myös riippukeinun. Koska sääennusteet lupailivat helteitä ja sateettomia öitä, halusin testata riippukeinussa nukkumista. Testaus venyi koko reissun mittaiseksi. Nukuin neljä yötä taivasalla, nautin olostani luonnon ääniä kuunnellen ja annoin pienen tuulenvireen keinuttaa hyvään uneen.

Riippukeinu kannattaa muuten virittää tarpeeksi kireälle, ettei aamulla herää ihan kippurasta keinun keskikohdalta...
Henkilön Anni (@anniel.ina) jakama julkaisu


Kun palasin Nuuksiosta kotiin, maltoin olla paikallani vain muutaman päivän. Lähdimme isommalla porukalla kohti Ruotsia, joskin tällä kertaa mukaan pakattiin jo isompi teltta ja vähän enemmän selviytymistarvikkeita, myös kaupunkiolot huomioiden.

Reittimme kulki Vaasasta Uumajaan, sitten Bodeniin ja lopuksi Kalajoelle. Mutta tämä reissu onkin kokonaan oma tarinansa. Voisin kirjoitella retkestä muutaman vinkin, kunhan erämörreilyfiilis vähän helpottaa ja tietokonehommat (toki myös käsityöjutskat) palaavat pysyvästi osaksi arkea.Entä viimeisimmät kesälomamenot?

Kuopiorokki rokkasi. Kotoisat festarit on kivat, kun sinne voi mennä ihan vaan fiilistelemään ja nauttimaan festivaalitunnelmasta. Nähdä kavereita ja kummastella Vänäriä uudessa asussa. Vähän niin kuin naamiaisiin menisi.

Rokin jälkeen oli paikallaan rauhoittua luonnon äärellä. Koli oli yksinkertaisesti upea. Reilut parikymmentä kilometriä meloen, yöpyminen autiolla Hiekkapakan saarella teltassa (joskin yksinäinen joutsen nukkui saaren toisella puolella), lukuisia hiekkarantoja omassa rauhassa, retkieväitä ja kirkkaasta järvivedestä keitettyä kahvia... Kolille pitää päästä uudestaankin!


Kesäloman lopuksi pidettiin mökkiviikko, veneiltiin koiran kanssa ja yritettiin etsiä sieniä kuivasta metsästä. Löydettiin yhteensä kymmenkunta kanttarellia. Niistä tuli toki pari kappaletta herkullisia voikkareita :D

Kiitos kesäloma, kohtelit minua tänä vuonna hyvin. Ehdin lukea tuhat kirjaa, nauttia ulkoilmasta, uimisesta, hyvästä seurasta ja retkeilystä. Mainiota, kertakaikkiaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pi…

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?