Siirry pääsisältöön

Mitä tänään syödään?


Ruuanlaitto herättää tunteita. Yksi sanoo pitävänsä ruuanlaitosta, toinen kuvittelee pitävänsä, kolmatta ei voisi vähempää kiinnostaa koko touhu ja neljäs tekee ruokaa, koska on pakko. Koska saan käyttää päiväni ajatustyötä tehden (onneksi!), on kotiruokamenun miettiminen sellainen asia, joka jää helposti kaiken muun jalkoihin. Niinpä minusta tulee loppuviikkoa kohden se kolmas, jota ei voisi vähempää kiinnostaa seisoa lieden äärellä polttamassa ruskeaa kastiketta kattilan pohjaan.

Kun The Kuivausrumpu reippaasti ja tarmokkaasti tuottaa sisuksistaan yhä uuden ja uuden kasan puhtaita vaatteita, minä puolestani istun yleensä keittiönpöydän ääressä tuijottamassa leivinuunin reunalle ripustamaani kylttiä. Se toteaa tylysti, että "Kotityöt ovat kykyjeni haaskausta". Niinpä. Mistä löytäisin luovuutta useamman nälkäisen suun ruokkimiseen joka ikinen päivä?

Tiedätkö tunteen? Sen, kun jääkaapissa on kummallisia aineksia, joiden yhteenlaskeminen tuottaa päänvaivaa. Kun 1+1 ei tuotakaan ehkä tuttua lopputulosta, jolla kaikkien nälkä siirtyisi takuuvarmasti kohti iltapala-aikaa. Kaapin sisällä on yksittäisiä raaka-aineita, ehkä jotain eineksiä. Kellon mukaan on puoli tuntia aikaa ennen harrastuskuljettajavuoron alkua. Tai koiran lenkitystä ja pakkasen pakottamaa uunin lämmitystä. Saatat myös haluta tehdä jotain ihan muuta kuin suorittaa päivästä toiseen keittiövastaavan työtehtäviä.

Mitä tänään syödään?


Meillä siis syödään aika usein ja varsinkin arkipäivinä jotain Juttua. En ihan joka päivä jaksa olla täydellinen kotikokki. Enkä oikeastaan ole kovin innostunut käyttämään viikonloppujanikaan ruuan valmistamiseen ja pakastimen täydentämiseen, vaan ennemmin luen, kirjoitan, lumikenkäilen, neulon tai hiihtelen.

Onneksi hyviä Juttuja voi valmistaa melkein mistä vain eksyneistä ja laumansa kadottaneista ruoka-aineista tai kuiva-ainekaapin aarteista. Hyvällä tuurilla Juttua riittää myös seuraavan päivän työlounaaksi. Tässä muutama vinkki, joista Juttujen perusluonne käy ilmi:


SoijaJuttu (menee max. 10min)

 • Keitä määrä x soijapaloja vedessä liemikuution kanssa, kunnes soija on pehmeää.
 • Valmista määrä x nuudeleita. Älä laita mausteita nuudeleihin, vaan säästä ne.
 • Laita soijapalat ja määrä x pakaste- tai tuorekasviksia pannulle paistumaan. Jos muksut ovat nirsoja, valitse suutuntumaltaan miellyttäviä kasvikunnan tuotteita. Suosittelen valitsemaan kasvikset huolella, jos on kiire johonkin.
 • Lisää nuudelit pannulle soijapalojen ja kasvisten joukkoon.
 • Ripottele nuudelimausteet mukaan pannulle. Ja muita mausteita, jos huvittaa.
 • Valmis! Voit myös halutessasi pehmentää SoijaJutun makua lisäämällä seokseen jonkin verran ruokakermaa.
 • Huom! Tähän Juttuun saa kivasti vaihtelua vaikkapa ananaksella tai vaihtamalla soijapalat joksikin muuksi proteiininlähteeksi. Joskus tätä on tehty meillä kalastakin.

LihaperunasoseJuttu (menee max 15min, ei ehkä sitäkään)

 • Paista ja KYPSENNÄ jauhelihaa määrä x pannulla, mausta kivasti.
 • Valmista pussiperunamuusi, määrä x.
 • Sotke muusi ja jauheliha.
 • Valmis! Lautasella olevan seoksen voi maustaa tarvittaessa ketsupilla.
 • Jos aikaa on paljon, voi pääruokaa täydentää nopealla kurkku-tomaatti-salaattiJutulla.

Veneperunat ja KanaJuttu (30 min, mutta pisin aika perunoita odotellessa)

 • Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
 • Pese perunat hyvin ja pilko veneen mallisiksi. Älä tee liian ohuita siivuja, vaikka ohuemmat palat kypsyvätkin paksuja nopeammin.
 • Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle, katso etteivät ole ihan linttaantuneita toisiinsa.
 • Sekoita määrä x öljyä ja määrä x haluamiasi mausteita. Levitä seos vaikka lusikalla perunoiden päälle.
 • Perunat uuniin.
 • Paista ja kypsennä kanasuikaleet.
 • Ota määrä x paksua maustamatonta jukurttia kulhoon.
 • Lisää kulhoon jääkaapista löytyviä yksinäisiä vihanneksia pieninä paloina, raasta määrä x juustoa ja lisää sekin. Rohkeat voivat kokeilla myös fetan tai parmesanin lisäämistä joukkoon, jos niitä sattuu löytymään jääkaapista. 
 • Lisää kypsät kanat jukurttiseokseen.
 • Ota kypsät perunat uunista.
 • Valmis! Vähän niinkuin UuniperunaJuttua. Jos jääkaapissa sattuu olemaan ylijääminä kypsiä perunoita, ne voi paistaa pannulla ja jättää veneperunat tekemättä. 

MakaroniJuttu (10-15 min)

 • Laita makaronit kiehumaan, mausta suolalla.
 • Valmista KanaJuttu.
 • Sekoita makaronit KanaJuttuun.
 • Valmis! 

Näillä sapuskoilla olen pelastanut monta arki-iltaa ja välttänyt ison kasan ruuanlaittopaineita.  Toki meillä ovat käytössä myös perinteeksi muodostuneet tomaattikeitto- ja puuropäivät, mutta niitä ei voi samalla lailla mieltää Jutuiksi. Juttuja ovat ne ruuat, joiden sisältö on aina vähän erilainen ja jollain tapaa yllätyksellinen. Koska hyödynnetyt ruoka-aineet ovat itsessään perushyvänmakuisia, maistuvat Jutut kaikenikäisille oikein hyvin.
Onko teillä käytössä omia pika-arkiruokia? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pi…

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?