Siirry pääsisältöön

Mistä minulle sopiva puhelin? Onko älypuhelimessa liian paljon älyä minun tarpeisiini?

Hoiih. Nykyinen puhelimeni on ollut minulla jo monta vuotta. Samsungin Note oli saapuessaan kummallisuus. Joka toinen kanssaeläjä ihmetteli näytön suurta kokoa. Kaikille vastasin kerta toisensa jälkeen, että kun minä en halua tihrustaa puhelimen näyttöä, vaan haluan nähdä selkeästi mitä olen tekemässä.

Vanha hyvä puhelin


Puhelimeni suorituskyky oli vertaansa vailla ja edelleenkin se puksuttaa ihan hyvin. Akku kestää sen minkä puhelimissa nyt yleensä kestää, hevikäytössä ehkä yhden vuorokauden? Nyt kuitenkin käyttis alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, joten ihan kaikki uusimmat appsit eivät enää toimi niin kuin niiden pitäisi.

Ja kamera, vaikka aikoinaan huippu olikin, on jo selvästi jäljessä aikaansa. Jos et usko, voit vaikka tsekata näitä blogin kuvia. Tai instan. Älä kuitenkaan katso niitä kuvia, jotka on otettu järkkärillä!

Kuvaustilanteet asettavat hurjasti vaatimuksia puhelimeni kameralle.

Yritän pysyä ajan hermoilla myös mobiiliteknologian suhteen, joten viimeiset pari vuotta olen haaveillut uudesta puhelimesta. Monta, hyvin monta kertaa olen tsekkaillut tarjontaa. Lopulta kauppoihin tuli uusi Note, mutta ne olivat hirveän räjähdysalttiita, myös kukkarolle. Olisihan se silti varmaan ihan hyvä puhelin.

Mitä yritän ostaa, kun haluan uuden älypuhelimen?


Menin siis liikkeeseen katsomaan entisen Noteni seuraajaksi uutta Notea, mutta halusin samalla tutustua myös Sonyn tarjontaan. Erityisesti halusin tutustua Sonyn kameran kyvykkyyteen, koska toiveenani on  ottaa nopeissa arkisissa tilanteissa onnistuneita ja tarkkoja kuvia. Varsinkin koiran kuvaaminen erilaisissa aktiviteeteissa asettaa tiettyjä vaatimuksia kameran suhteen. Dallu ei osaa poseerata leikin tiimellyksessä.

Pyysin paikallisessa operaattorin liikkeessä myyjän apua. Sain kyllä opastusta, joo. Mieleeni jäivät seuraavat hienot ominaisuudet: 1000 euron arvoisella Notella voisin tehdä gif -animaatioita, ja huh sentään, 700 euron Sonylla pystyisin kuvaamaan hidastettuja videoita. Siis vau. Nämä lienevät ne tärkeimmät ominaisuudet, joita reilu kolmekymppinen nainen puhelimeltaan odottaa...

Joten edelleenkin pohdin ja tuskailen, minkä kaikista tarjolla olevista luureista ottaisin itselleni. Erään myyjän sivuilla oli noin 500 vaihtoehtoa, joiden esittelytekstit eivät helpota tuskaani. Hitsistäkö minä tiedän, tarvitsenko Retina vai Full HD -näytön, sAmoledin, Qualcomm R Snapdragon 835 -alustan, Fusion -sirun, EMUI 5.1:n, Animojin, 7.0 Nougat:n, Ozo 360 asteen tilaäänen, 8-ytimisen prosessorin, Leican tai Bionicin. Lista ominaisuuksista ei lukemalla lopu, eikä sanakirjan kanssa aukene.

Kenelle nuo älypuhelinten ominaisuuksien kuvaukset tehdään? 


Ehkä päädynkin lopulta valitsemaan puhelimeni niiden suomenkielisten sanojen turvin, joita muutamien puhelinmallien kuvauksissa kerrotaan. Pitkä akunkesto. 23 megapikselin takakamera. Android -järjestelmä. 6 tuuman näyttö. Roiskevesi- ja pölysuojattu. Ohut metallinen rakenne. Laturin johto käy koloseen kummin päin tahansa. Valkoinen väri. Jes, nyt tiedän mitä edes suurin piirtein olen ostamassa!

Tai ehkä joku kauppa ottautuu asiaan ja kouluttaa myyjänsä puhumaan laitteiden ominaisuuksista siten, että asiakas saa riittävän hyvän ja totuudenmukaisen kuvan laitteensa toiminnoista. Minulle kun ei riitä ne gif -videot tai slow motionit, tarvitsen kyllä laitteeltani paljon muutakin.

Siihen saakka käytän tuttua ja turvallista Note -ikäloppuani. Tunnen sen toiminnot ja olen asetellut riittävästi appseja oikeisiin paikkoihin. Ja onhan se jo kaikkine kolhuineen aika rakas.

Kommentit

 1. Mullakin meni juuri iphoneni näyttö aivan säpäleiksi ja en osaa itse niitä vaihtaa. Rupesin sen takia selailemaan seuraavaa mahdollista puhelinta, jos löytyisi jokin kiva johonkin fiksuun hintaan. Kiitos hyvistä vinkeistä, mitä ominaisuuksia uusissa malleissa on. Pitääpä itsekin ruveta selvittelemään, ja nimenomaan hyvä katsoa esimerkiksi noita malleja, sillä luulisi, että ne ovat jo nyt edullisempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä puhelimen etsintään :)

   Vanha rakas Note jäi lopulta eläkkeelle pakon edessä, kun sovellukset lopettivat toimintansa yksi kerrallaan.

   Poista
 2. Oon myös harkinnut tuota. Miten hyvin siinä kesti näyttö tai pidätkö panssarilasia? Juuri myös tuo iso koko mietityttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päädyin sitten lopulta ihan toiseen malliin, mutta odottelin rauhassa ja funtsin mitä puhelimelta tarvitsen.

   Vai tarkoitatkohan vanhaa Notea? Se ainakin kesti ja varmaan toimisi vieläkin, jos saisin käyttikseen päivityksen :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kanssa automatkalla ja leirintäalueella - mitä hyvää ja mitä kehitettävää?

Muutama viikko taaksepäin auton keula käännettiin kohti Hankoa..
Matka-aika näytti navigaattorissa noin kuuden tunnin köröttelyä, joten pysähdyksineen kulkemiseen voisi varata melkein työpäivän verran. Huh sentään. Hellepäivä.

Vaikka koirani on kokenut autoreissaaja, tämä Hangon matka olisi sen ensimmäinen kosketus leirintäalueisiin. Ja koska se on hyvin pitkämuistinen, tulisi reissun mennä kokonaisuutena hyvällä mielenvireellä. Onnistunut matka mahdollistaisi leirintäretkeilyn jatkossakin, ehkä jollekin toiselle leirintäalueelle.

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä.

Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla.

Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan.

Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia?

Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä.

Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.

Mökin pi…

Autolla pohjoiseen? Myö tehtiin se taas - Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappi

Lomamatkani suuntautuvat nykyisin lähinnä pohjoiseen. Maisemia, luontoa, kiireettömyyttä ja olemista. Ja kaikki lähti siitä, kun eräänä talvena monta vuotta sitten ajeltiin Ylläkselle hiihtelemään.

Sitten yhtenä kesänä pakkasimmekin teltan mukaan ja suuntasimme Inarin kautta Norjaan ja Altasta takaisin Suomen puolelle. Viime kesänä taas huristelimme Vaasan ja Uumajan kautta Ruotsin läpi Kalajoelle. Ja syksyllä heitettiin keikka Kiilopäässä koiran kanssa telttaillen.

Juu, Lappi on mun juttu!

Entä Ruotsin Lappi, mitä siellä on?