Siirry pääsisältöön

Mistä minulle sopiva puhelin? Onko älypuhelimessa liian paljon älyä minun tarpeisiini?

Hoiih. Nykyinen puhelimeni on ollut minulla jo monta vuotta. Samsungin Note oli saapuessaan kummallisuus. Joka toinen kanssaeläjä ihmetteli näytön suurta kokoa. Kaikille vastasin kerta toisensa jälkeen, että kun minä en halua tihrustaa puhelimen näyttöä, vaan haluan nähdä selkeästi mitä olen tekemässä.

Vanha hyvä puhelin


Puhelimeni suorituskyky oli vertaansa vailla ja edelleenkin se puksuttaa ihan hyvin. Akku kestää sen minkä puhelimissa nyt yleensä kestää, hevikäytössä ehkä yhden vuorokauden? Nyt kuitenkin käyttis alkaa olla jo parhaat päivänsä nähnyt, joten ihan kaikki uusimmat appsit eivät enää toimi niin kuin niiden pitäisi.

Ja kamera, vaikka aikoinaan huippu olikin, on jo selvästi jäljessä aikaansa. Jos et usko, voit vaikka tsekata näitä blogin kuvia. Tai instan. Älä kuitenkaan katso niitä kuvia, jotka on otettu järkkärillä!

Kuvaustilanteet asettavat hurjasti vaatimuksia puhelimeni kameralle.

Yritän pysyä ajan hermoilla myös mobiiliteknologian suhteen, joten viimeiset pari vuotta olen haaveillut uudesta puhelimesta. Monta, hyvin monta kertaa olen tsekkaillut tarjontaa. Lopulta kauppoihin tuli uusi Note, mutta ne olivat hirveän räjähdysalttiita, myös kukkarolle. Olisihan se silti varmaan ihan hyvä puhelin.

Mitä yritän ostaa, kun haluan uuden älypuhelimen?


Menin siis liikkeeseen katsomaan entisen Noteni seuraajaksi uutta Notea, mutta halusin samalla tutustua myös Sonyn tarjontaan. Erityisesti halusin tutustua Sonyn kameran kyvykkyyteen, koska toiveenani on  ottaa nopeissa arkisissa tilanteissa onnistuneita ja tarkkoja kuvia. Varsinkin koiran kuvaaminen erilaisissa aktiviteeteissa asettaa tiettyjä vaatimuksia kameran suhteen. Dallu ei osaa poseerata leikin tiimellyksessä.

Pyysin paikallisessa operaattorin liikkeessä myyjän apua. Sain kyllä opastusta, joo. Mieleeni jäivät seuraavat hienot ominaisuudet: 1000 euron arvoisella Notella voisin tehdä gif -animaatioita, ja huh sentään, 700 euron Sonylla pystyisin kuvaamaan hidastettuja videoita. Siis vau. Nämä lienevät ne tärkeimmät ominaisuudet, joita reilu kolmekymppinen nainen puhelimeltaan odottaa...

Joten edelleenkin pohdin ja tuskailen, minkä kaikista tarjolla olevista luureista ottaisin itselleni. Erään myyjän sivuilla oli noin 500 vaihtoehtoa, joiden esittelytekstit eivät helpota tuskaani. Hitsistäkö minä tiedän, tarvitsenko Retina vai Full HD -näytön, sAmoledin, Qualcomm R Snapdragon 835 -alustan, Fusion -sirun, EMUI 5.1:n, Animojin, 7.0 Nougat:n, Ozo 360 asteen tilaäänen, 8-ytimisen prosessorin, Leican tai Bionicin. Lista ominaisuuksista ei lukemalla lopu, eikä sanakirjan kanssa aukene.

Kenelle nuo älypuhelinten ominaisuuksien kuvaukset tehdään? 


Ehkä päädynkin lopulta valitsemaan puhelimeni niiden suomenkielisten sanojen turvin, joita muutamien puhelinmallien kuvauksissa kerrotaan. Pitkä akunkesto. 23 megapikselin takakamera. Android -järjestelmä. 6 tuuman näyttö. Roiskevesi- ja pölysuojattu. Ohut metallinen rakenne. Laturin johto käy koloseen kummin päin tahansa. Valkoinen väri. Jes, nyt tiedän mitä edes suurin piirtein olen ostamassa!

Tai ehkä joku kauppa ottautuu asiaan ja kouluttaa myyjänsä puhumaan laitteiden ominaisuuksista siten, että asiakas saa riittävän hyvän ja totuudenmukaisen kuvan laitteensa toiminnoista. Minulle kun ei riitä ne gif -videot tai slow motionit, tarvitsen kyllä laitteeltani paljon muutakin.

Siihen saakka käytän tuttua ja turvallista Note -ikäloppuani. Tunnen sen toiminnot ja olen asetellut riittävästi appseja oikeisiin paikkoihin. Ja onhan se jo kaikkine kolhuineen aika rakas.

Kommentit

  1. Mullakin meni juuri iphoneni näyttö aivan säpäleiksi ja en osaa itse niitä vaihtaa. Rupesin sen takia selailemaan seuraavaa mahdollista puhelinta, jos löytyisi jokin kiva johonkin fiksuun hintaan. Kiitos hyvistä vinkeistä, mitä ominaisuuksia uusissa malleissa on. Pitääpä itsekin ruveta selvittelemään, ja nimenomaan hyvä katsoa esimerkiksi noita malleja, sillä luulisi, että ne ovat jo nyt edullisempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä puhelimen etsintään :)

      Vanha rakas Note jäi lopulta eläkkeelle pakon edessä, kun sovellukset lopettivat toimintansa yksi kerrallaan.

      Poista
  2. Oon myös harkinnut tuota. Miten hyvin siinä kesti näyttö tai pidätkö panssarilasia? Juuri myös tuo iso koko mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päädyin sitten lopulta ihan toiseen malliin, mutta odottelin rauhassa ja funtsin mitä puhelimelta tarvitsen.

      Vai tarkoitatkohan vanhaa Notea? Se ainakin kesti ja varmaan toimisi vieläkin, jos saisin käyttikseen päivityksen :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiva, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Itsetehdyt, neulotut villahousut

Innostuin viime vuoden loppupuolella taas neulomaan. En ole siinä kovin hyvä, joten tämänkaltainen askartelu menee opettelun piikkiin. No, joka tapauksessa marraskuun pimeinä iltoina laitoin käyntiin isomman projektin, villahousujen neulomisen. Lankana käytin ihan novitalaista perusseiskaveikkaa, eri väreissä tietenkin. ...aikuisten villahousut - neuleohjetta etsimään! Yritin opiskella ja seurata lankavalmistajan sivuilta ohjetta aikuisten villahousuista. Kaverit sen sijaan naureskelivat aherrukselleni - villahousuista tulisi kuulemma aivan kamalat viimeistään vyötäröosuuden kohdalta. Äitini kutsui niitä "damaskeiksi".  Rohkeasti ja sitkeästi neuloin kuitenkin ensin yhden lahkeen, takkusin levennyksissä ja kavennuksissa haarojen kohdalla, koska en ymmärtänyt ohjetta, ja huomasin lopulta, että työn alla olevien pöksyjen leveys on ihan jotain muuta, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Eipä yllättänyt, koska neulekäsialani on aika kookasta. Siinä sitten kysyttiinkin vähän sis

Koiran kevyt makuupussi: tee se itse!

Koiralla pitää olla lämmin, kun se lepää. Varsinkin lyhytkarvaisen koiran kanssa telttaillessa, retkeillessä ja mökkeillessä tämä on ollut haasteellista järjestää. Eli koiran oman makuupussin hankintaan olisi ryhdyttävä, mutta mikä olisi hyvä?

Liukulumikengät: erämaasukset vai lumikengät?

Tykkään kovasti luonnosta, talvisista metsistä, suksimisesta ja lumikenkäilystä, joten lähdin innolla kokeilemaan näiden talviliikuntamahdollisuuksien yhdistelmää. Eli liukulumikenkiä. Toisin sanoen leveitä karvapohjasuksia. Erämaasuksien ja lumikenkien hybridiä. Tai kotoisammin sukselointia. Liukulumikenkäilyodotukset olivat kovat: näillä suksilla metsäseikkailu olisi varmasti supermegamahtavaa! Onneksi liukulumikenkiä voi lainata, sillä niiden hankintahinta on varsin räväkkä. Eli lainasukselot kyydissä ja hyvät, nilkkaa tukevat kengät jalassa suuntasin kohti läheistä metsikköä. Sitä samaa, jossa on kivoja lumikenkulointiin sopivia kiipeilykohtia ja hurjia alamäkiä. Kauniita puita ja upeat maisemat, ihana luonnonrauha. Ei valmiita polkuja, vaan puhdasta lumimaastoa niille, jotka tekevät itse omat reittinsä. Edellisviikon lumikenkäilyreissuista ja aiemmasta eräladuilla hiihtämisestä ( Hiihtoseikkailu ) jotain oppineena osasin jo varautua siihen, että todennäköisesti lasken