Siirry pääsisältöön

Kirjoittamispohdintoja Saara Turusen Sivuhenkilö -kirjan jälkeen


Saara Turusen Sivuhenkilö -romaani on nyt in. Kirja herättää ajatuksia ehkä siksi, että siinä haastetaan kirjallisuuden parissa toimivia henkilöitä. Ja kärjistetään tasa-arvoasioita. Pohditaan ammattiin liittyvää yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Kerrotaan, että omassa ammatissaan voi kärsiä heikosta itsetunnosta.

Tämä oli yksi niistä kirjoista, jonka luin melkein yhdellä kertaa. Hyvä kirja siis, eikä ollenkaan sellainen mikä jäisi pyörimään pöydältä toiselle (blogissa: En lue tylsiä kirjoja). Sitä paitsi aihe tuli niin kovin lähelle.

Tunnistin Sivuhenkilön päähenkilön tunnemyrskyt ja ilahduin, että Saara Turunen teki näkyväksi kirjoittamisen epävarmuuden maailman. Vaikka en olekaan kirjailija, enkä kyllä kirjallisuuden ammattilainenkaan, tunnistan kirjassa mainitut ilon ja onnistumisen tunteet, mutta myös pelon ja jänskätyksen julkaisuhetkellä ja sen jälkeen.


Joskus kirjoituspuuhissa tuntuu onneksi tälle: on ihanan rauhallista! Kuvan otin Halmstadissa.

Kirjoitin noin vuosi sitten kirjoittamisopintojen alkaessa pohdinnan, joka löytyy myös täältä: Saanko olla epätäydellinen? Mietin opintojen alkutaipaleella paljon kirjoittamiseen liittyvää epävarmuutta.

Tunnustan, että minä pelkään edelleen mörököllikriitikoita. Mielestäni niitä voi kasvaa ihan jokaisessa puskassa. Kirjoitan ja odotan palautetta, mutta kun kohtaan henkilökohtaiseen tekstiin liittyvää kritiikkiä, iskee valtava häpeä. Kirjoituskrapula ja -morkkis. Mitä oikein itsestäni luulin, kun noin ilmaisin asiani. Entä, jos julkaisenkin jotain väärää, omituisen mielipiteen.

Sivuhenkilö -kirjan aikana minusta ei tuntunut sille, että olisin ajoittain iskevän julkaisupelon ja sen aikaansaamien kirjoitusblokkien kanssa yksin. Taitaa meitä olla muitakin, koska jostainhan kirjakin on saanut aiheensa.

Puhuimme kirjoittamisesta ystäväni kanssa ja päädyimme siihen, että kirjoitettu asia mielletään jollain tapaa ikuiseksi. Siitäkin huolimatta, että tekstivirta on netissä aika mahdottoman suuri ja eläväinen.

Toki sitä sietääkin miettiä, mitä itsestään ikuisuuteen jättää. Mutta onpa muuten hurjan suuri painotaakka kirjoittamisella! Ei ihme, että monilla luova kirjoittaminen jää koulun äikkätuntien jälkeen kokonaan pois päiväjärjestyksestä. Vähän niin kuin liikunta niiltä, joilla kouluaikojen liikkatunnit eivät menneet ihan putkeen.

Onpa rohkeaa, mietin, kun luin Sivuhenkilöä eteenpäin. Turunen teki sen, mistä itsekin toisinaan haaveilen. Hän kirjoitti vain siitä, mikä hänessä itsessään herättää ristiriitaisia tunteita. Turunen kirjoitti epätoivon ja kummallisen elämässä ajelehtimisen aallokosta ja kriitikosta.

En tiennyt lukiessani, että kriitikko on oikeasti olemassa. Ilman viikonlopun lehdessä ollutta kriitikon omaa juttua olisin pitänyt Sivuhenkilö -teosta fiktiivisenä. Nyt en enää tiedä, mikä sitten oli totta ja mikä ei. Enkä muuten haluakaan tietää.

Faktan ja fiktion sekoittaminen on kovin mielenkiintoinen tapa kirjoittaa ja käsitellä vaikeitakin aiheita. Silloin oma sisin on ehkä enemmän piilossa niiltä kaikkein terävimmiltä kritiikeiltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kevyt makuupussi: tee se itse!

Koiralla pitää olla lämmin, kun se lepää. Varsinkin lyhytkarvaisen koiran kanssa telttaillessa, retkeillessä ja mökkeillessä tämä on ollut haasteellista järjestää. Eli koiran oman makuupussin hankintaan olisi ryhdyttävä, mutta mikä olisi hyvä?

Itsetehdyt, neulotut villahousut

Innostuin viime vuoden loppupuolella taas neulomaan. En ole siinä kovin hyvä, joten tämänkaltainen askartelu menee opettelun piikkiin. No, joka tapauksessa marraskuun pimeinä iltoina laitoin käyntiin isomman projektin, villahousujen neulomisen. Lankana käytin ihan novitalaista perusseiskaveikkaa, eri väreissä tietenkin. ...aikuisten villahousut - neuleohjetta etsimään! Yritin opiskella ja seurata lankavalmistajan sivuilta ohjetta aikuisten villahousuista. Kaverit sen sijaan naureskelivat aherrukselleni - villahousuista tulisi kuulemma aivan kamalat viimeistään vyötäröosuuden kohdalta. Äitini kutsui niitä "damaskeiksi".  Rohkeasti ja sitkeästi neuloin kuitenkin ensin yhden lahkeen, takkusin levennyksissä ja kavennuksissa haarojen kohdalla, koska en ymmärtänyt ohjetta, ja huomasin lopulta, että työn alla olevien pöksyjen leveys on ihan jotain muuta, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Eipä yllättänyt, koska neulekäsialani on aika kookasta. Siinä sitten kysyttiinkin vähän sis

The Kuivausrumpu

Pyykinpesu - voisiko sitä helpottaa pienellä luksuksella? Mitä mieltä olen pyykinpesusta? Voisiko pyykkirumbaa helpottaa kuivausrummun avulla? Millaisia kokemuksia kuivausrummusta meidän koirataloudessa? Ristiriitainen pyykinpesijä Opin pesemään pyykkini itse vasta muutettuani kotoa pois. Poikaystäväni opetti, miten kone täytetään, mihin lokeroon pesu- ja huuhteluainetta ladataan ja mistä nappulasta kone käynnistetään. En siis voi syyttää kotikasvatusta tästä nykyisestä pyykkiesimiesnaisen roolistani, vaan olen täysin vapaaehtoisesti kasvanut siihen ajan kuluessa ja pyykkäystaitojeni kasvaessa. Tykkään siitä, että saan järjestellä vaatteet koneeseen siten kuin itse haluan. Silloin keltaiset hupparit tulevat ulos koneesta keltaisina ja valkoiset valkoisina. Tähän vaiheeseen asti pyykinpesu on kivaa. Ihanaa, puhdasta pyykkiä monta kiloa! Mutta mutta. Pyykkien ripustaminen kuivumaan on aina ollut minulle akilleen kantapää. Se ajoittuu aina väärään hetkeen. Ripustaminen pitäi