Siirry pääsisältöön

Makramee, aivot solmuun ja solmut seinälle?

Voihan luomisen ilo!




Olen innoissani, vaikka käsiin sattuu ja hartiat ovat ennenkuulumattoman jumissa. Ilmoilla leijuu uusia ajatuksia. Aistittavana on luomisen iloa ja hillitöntä tekemisen vimmaa.

Lähipäivinä olen tehnyt oikeastaan pelkkiä solmuja, jos muutamaa muuta pikkuprojektia ja lumikenkäilyhiihtolumilautailumäenlaskujuttuja ei oteta huomioon. On muistettava liikkua ja ulkoilla, jotta jaksaa paremmin käyttää luovuuttaan.


Kaikki muu vapaa-aika on siis täyttynyt kaksoissolmuista, kieputuksista, kaksoiskierteistä, leteistä kolmella ja neljällä, vetosolmuista. Olen myös laittanut pimpuloita, pampuloita ja puupalikoita (by @Lähdepuu) narujen sekaan, yksi sinne, toinen tänne, mikänytmihinkin on sopinut.

Kävin reilu viikko sitten makramee -kurssilla oppimassa muutamia makramee -töiden perustekniikoita (kurssitus by @emiliafromholtz). Arvelin jo paikan päällä jutustellessa, että jokunen maalis-huhtikuun viikko tulee kulumaan joutuisasti solmuja ideoidessa ja seiniä koristellessa. Viimeviikon tuloksena on siis kolme seinävaatetta ja kolme amppelia. Oikeastaan mitään muuta en ole halunnut tehdäkään kuin solmuja, solmuja vaan.



Mikä ihmeen makramee?


Makramee -töiden ideana on tehdä pitkistä naruista solmuja ja koota oman luomistyön tulos johonkin muotoon roikkumaan jonkinlaisesta roikuttimesta, eli kepukasta tai sitten amppeliin sopivasta rinkulasta.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työn lopputulos on esimerkiksi seinävaate tai 70-luvun tyylinen kukka-amppeliviritys. Toki voi halutessaan kokeilla vaikka maton tai pöytäliinan solmimista. Ainakin somen ideapankkien mukaan jotkut hurjat ovat niitäkin tehneet.

Varsinainen työskentely etenee pisteittäin eli toisin sanoen solmu solmulta. Siksi onkin helppo seurata oman työnsä etenemistä ja palata pikakelauksella taaksepäin, jos lopputulos ei miellytä, työ alkaa riistäytyä omille urilleen tai joku solmu on mennyt vinksinvonksin väärinpäin.

Omassa häpeäpilkkutyössäni, jossa uhkarohkeasti kokeilin makramee -seinätyön tekoa matonkuteista, jouduin palaamaan uudestaan ja uudestaan edellisiin työvaiheisiin. Lopputulos ei silti miellytä omaa silmää, kun joustava kude on turhan boheemi oksalla riippuja ja roikkuja, jolla tuntuu olevan kokonaan omanlainen elämänsä. Mutta opinpahan ainakin uusia solmuja, työn kokonaisuuden hallintaa ja aavistuksen verran lisää materiaalivalintojen merkityksestä.

Kaikki on ihan solmussa ja hyvä niin!


Käsityön leima -aiheisessa postauksessa käsittelin tekemisen intoa ja vimmaa. Tämä makramee -tekeminen on sitä parhaimmillaan! Jokainen joskus kenkiään solminut osaa tehdä solmuja, ja tekemisen laajuudella tai tekotavoilla ei juuri ole rajoituksia. Työ etenee joutuisasti joko hiljaisuudesta nauttien tai vaikka musiikkia kuunnellen.

Vinkki niille, joiden on haasteellista tehdä useaa ajatustyötä päällekkäin: solmut menevät herkästi väärinpäin, jos yrittää työskennellessään osallistua aktiivisesti keskusteluun tai ratkaista muun maailman ongelmia.

Ehkä solmimista olisikin hyvä pitää meditatiivisena hetkenä, jolloin tekijää ei saa häiritä? Ainakin siinä tapauksessa, jos makramee -solmut eivät vie kaikkea vapaa-aikaa. Meillä on ollut havaittavissa nurinaa siitä, kun olen uppoutunut omiin maailmoihini. Myönnän kyllä, että olen käytännössä ajan- ja paikantajuton työstäessäni entisen partiolaisen innolla mitä erikoisempia narumutkia.

Tulisi jo kesä, että pääsisin solmuilemaan ulos aurinkoon. Haaveilen siitä, että solmin verhoja, riippumattoja, korituoleja ja jotain muuta suurta ja isoa solmurykelmää. Tekisin vaikka viherseinän roikkumaan räystäiden alle, juuri siihen kohtaan, mihin sadevesi mielellään karkaa. Tai ehkä solmuttelen päiväpeiton, koiran pedin, hartiahuivin?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran kevyt makuupussi: tee se itse!

Koiralla pitää olla lämmin, kun se lepää. Varsinkin lyhytkarvaisen koiran kanssa telttaillessa, retkeillessä ja mökkeillessä tämä on ollut haasteellista järjestää. Eli koiran oman makuupussin hankintaan olisi ryhdyttävä, mutta mikä olisi hyvä?

Itsetehdyt, neulotut villahousut

Innostuin viime vuoden loppupuolella taas neulomaan. En ole siinä kovin hyvä, joten tämänkaltainen askartelu menee opettelun piikkiin. No, joka tapauksessa marraskuun pimeinä iltoina laitoin käyntiin isomman projektin, villahousujen neulomisen. Lankana käytin ihan novitalaista perusseiskaveikkaa, eri väreissä tietenkin. ...aikuisten villahousut - neuleohjetta etsimään! Yritin opiskella ja seurata lankavalmistajan sivuilta ohjetta aikuisten villahousuista. Kaverit sen sijaan naureskelivat aherrukselleni - villahousuista tulisi kuulemma aivan kamalat viimeistään vyötäröosuuden kohdalta. Äitini kutsui niitä "damaskeiksi".  Rohkeasti ja sitkeästi neuloin kuitenkin ensin yhden lahkeen, takkusin levennyksissä ja kavennuksissa haarojen kohdalla, koska en ymmärtänyt ohjetta, ja huomasin lopulta, että työn alla olevien pöksyjen leveys on ihan jotain muuta, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Eipä yllättänyt, koska neulekäsialani on aika kookasta. Siinä sitten kysyttiinkin vähän sis

The Kuivausrumpu

Pyykinpesu - voisiko sitä helpottaa pienellä luksuksella? Mitä mieltä olen pyykinpesusta? Voisiko pyykkirumbaa helpottaa kuivausrummun avulla? Millaisia kokemuksia kuivausrummusta meidän koirataloudessa? Ristiriitainen pyykinpesijä Opin pesemään pyykkini itse vasta muutettuani kotoa pois. Poikaystäväni opetti, miten kone täytetään, mihin lokeroon pesu- ja huuhteluainetta ladataan ja mistä nappulasta kone käynnistetään. En siis voi syyttää kotikasvatusta tästä nykyisestä pyykkiesimiesnaisen roolistani, vaan olen täysin vapaaehtoisesti kasvanut siihen ajan kuluessa ja pyykkäystaitojeni kasvaessa. Tykkään siitä, että saan järjestellä vaatteet koneeseen siten kuin itse haluan. Silloin keltaiset hupparit tulevat ulos koneesta keltaisina ja valkoiset valkoisina. Tähän vaiheeseen asti pyykinpesu on kivaa. Ihanaa, puhdasta pyykkiä monta kiloa! Mutta mutta. Pyykkien ripustaminen kuivumaan on aina ollut minulle akilleen kantapää. Se ajoittuu aina väärään hetkeen. Ripustaminen pitäi