Siirry pääsisältöön

Ukko ja aktiivisuuslelu

Päivitys 22.5.2019

Alkuperäinen pullopeli sai nimen "Nappulalingo" ja löytyy tätä nykyä Lähdepuun tuotteista Voep Olla verkkokaupasta

Meillä edelleen kovassa käytössä, kierrosnopeus vaan kasvaa ja kasvaa!

Lähdepuun Nappulalingo ja Ukko
Minulla on vilkas koira. Tai ei se nyt mikään ihan supermenijä ole, mutta kaipaa kyllä monipuolista tekemistä. Jos tekemistä ei ole, se muuttuu sohvalla mollottavaksi olennoksi, jota ei oikein mikään kiinnosta.

Lisäksi koirani on jokseenkin fiksu, viihtyy ihmisten kanssa ja haluaa pohtia asioita ihan omassa päässään. Pelkät remmilenkit eivät mitenkään riitä sen tarpeisiin.

Joulun vapailla selailimme erilaisia somettimia, ja törmäsimme kivaan ideaan itse tehtävästä koiran aktivointilelusta. Kyseessä on älypeli, jossa koiran tulee herkkuja saadakseen käyttää tassujaan, nenäänsä ja toki myös päätään.

Älypelejä meillä oli jo entuudestaan, mutta ne osoittautuivat ajan myötä liian helpoiksi. Tykkään enemmän siitä, että koira viettää aikaansa lelun tai pelin parissa enemmän kuin muutamia minuutteja.

...miten se koiran älypeli toimii? 


Itsetehty älypeli on aika yksinkertainen: tyhjissä limsapulloissa on reiät, joiden läpi kulkee pyöreä puu. Koiran herkkunappulat pudotetaan pulloihin, jotka pyörivät puun ympärillä. Kun koira onnistuu pyöräyttämään pulloa oikein, tippuu (tai lentää) herkkupala johonkin lähiympäristöön. Koira etsii tiputtamansa namit nenän, silmien ja päättelykyvyn avulla.

...opetellaan leikkimään oikein


Koira ei suinkaan ymmärrä itsenäisesti älypelin toimintaa, vaan se tulee opettaa käyttämään uutta aktiviteettiaan. Muuten tuloksena on vain pureskeltuja muovipulloja. Aloitimme opettelun rauhassa: katso Ukko, täällä on herkkuja, mami näyttää miten ne tulee (leikin, että käteni ovat tassut ja pyöräytin pulloja), ja kas, katsohan miten ihania herkkuja, jee hyvä Ukko!

Tärkeää on, että koira saa alussa naminsa helposti, jotta se ei koe peliä liian vaikeaksi ja hukkaa motivaatiotaan. Onneksi Ukolla on taipumusta käyttää etutassujaan erilaisten ongelmien ratkaisemisessa, joten kiinnostus lelua kohtaan vain kasvoi opettelun aikana.

Henkilön Anni (@anniel.ina) jakama julkaisu

Jouluisella videolla näkyy pientä turhautumista, kun Ukko haki tuossa vaiheessa minulta vielä hyvin paljon apua ja tukea ongelmansa ratkaisuun. Lellipentu siis <3 Koira kuitenkin innostui laitteesta hurjasti ja leikkiessään kuolasi vahingossa koko olohuoneen sisustuksen uusiksi.

Oppiminen oli innostuksesta johtuen nopeaa, ja maailman parhaaksi julistamani aktivointilelu on ollut joulusta saakka meillä päivittäisessä käytössä. Esimerkiksi lapset tykkäävät kovasti täyttää pullot herkuilla, ja katsella kun koira leikkii mietteliäs ilme naamallaan.

...aktiivista leikkiä!


Ja kuten tästä videosta näkyy, on ongelmat selätetty (video lainattu @lähdepuu).


Nostimme hieman leikin vaikeustasoa laittamalla pulloihin muutakin täytettä, jotta nappulat eivät tule ulos liian helposti. Nyt ehkä olisi jo paikoillaan vähän rauhoitella tuon koiraherran intoa, se kun tuppaa tempaisemaan tassullaan pullot ihan ruttuun, jolloin nappuloiden saaminen vaatii aika monta pullon pyöräytystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liukulumikengät: erämaasukset vai lumikengät?

Tykkään kovasti luonnosta, talvisista metsistä, suksimisesta ja lumikenkäilystä, joten lähdin innolla kokeilemaan näiden talviliikuntamahdollisuuksien yhdistelmää. Eli liukulumikenkiä. Toisin sanoen leveitä karvapohjasuksia. Erämaasuksien ja lumikenkien hybridiä. Tai kotoisammin sukselointia. Liukulumikenkäilyodotukset olivat kovat: näillä suksilla metsäseikkailu olisi varmasti supermegamahtavaa! Onneksi liukulumikenkiä voi lainata, sillä niiden hankintahinta on varsin räväkkä. Eli lainasukselot kyydissä ja hyvät, nilkkaa tukevat kengät jalassa suuntasin kohti läheistä metsikköä. Sitä samaa, jossa on kivoja lumikenkulointiin sopivia kiipeilykohtia ja hurjia alamäkiä. Kauniita puita ja upeat maisemat, ihana luonnonrauha. Ei valmiita polkuja, vaan puhdasta lumimaastoa niille, jotka tekevät itse omat reittinsä. Edellisviikon lumikenkäilyreissuista ja aiemmasta eräladuilla hiihtämisestä ( Hiihtoseikkailu ) jotain oppineena osasin jo varautua siihen, että todennäköisesti lasken

Itsetehdyt, neulotut villahousut

Innostuin viime vuoden loppupuolella taas neulomaan. En ole siinä kovin hyvä, joten tämänkaltainen askartelu menee opettelun piikkiin. No, joka tapauksessa marraskuun pimeinä iltoina laitoin käyntiin isomman projektin, villahousujen neulomisen. Lankana käytin ihan novitalaista perusseiskaveikkaa, eri väreissä tietenkin. ...aikuisten villahousut - neuleohjetta etsimään! Yritin opiskella ja seurata lankavalmistajan sivuilta ohjetta aikuisten villahousuista. Kaverit sen sijaan naureskelivat aherrukselleni - villahousuista tulisi kuulemma aivan kamalat viimeistään vyötäröosuuden kohdalta. Äitini kutsui niitä "damaskeiksi".  Rohkeasti ja sitkeästi neuloin kuitenkin ensin yhden lahkeen, takkusin levennyksissä ja kavennuksissa haarojen kohdalla, koska en ymmärtänyt ohjetta, ja huomasin lopulta, että työn alla olevien pöksyjen leveys on ihan jotain muuta, kuin alkuperäisessä ohjeessa. Eipä yllättänyt, koska neulekäsialani on aika kookasta. Siinä sitten kysyttiinkin vähän sis

Ladattava suihku pihasaunassa

Ja hommahan menee näin: Ensin laitetaan kiukaaseen tulet ja kurkataan riittääkö vesisäiliön vesi. Sitten kannetaan vettä järvestä, kaadetaan vettä ämpäristä vesisäiliöön lämpiämään ja kannetaan vielä vähän lisää vettä. Kun sauna on lämmin, yhdistellään kuumista ja kylmistä vesistä kunkin henkilökohtaisia vesilämpötilatuntemuksia edes jotenkuten miellyttävä seos isoon saaviin. Tästä saavista kaikki ottavat puhtaan pesuveden kauhalla. Joku valittaa, että vesi on liian kuumaa ja jonkun mielestä se on liian kylmää. Mutta se kuuluu asiaan. Entäs, kun saunojia onkin toisinaan viisi, ja yli puolet lapsia? Lapset viskovat peseytyessään kaksi kolmesta kauhallisesta seinille ja lattialle, koska kauhalla on hankalaa tähdätä. Saa muuten ihan jokusen kerran käydä hakemassa järvestä uutta vettä. Lopulta, kun muksut töröttävät kylpytakeissaan pukuhuoneessa, alkaa aikuisilla uusi vesirumba. Vesi ei enää ehdikään lämmetä padassa ja jäljelle jääneet peseytyvät ehkä vähän kylmemmällä satsilla.